Lasnosti


Oljčno olje je rastlinskega izvora, ki ga pridobivamo neposredno iz plodov, za razliko od drugih olj, ki so vsa semenskega izvora. Oljčno olje sestavlja zmes različnih trigliceridov, ki predstavljajo najpomembnejšo skupino prehranskih maščob. Za ekstradeviško oljčno olje Slovenske Istre je značilna visoka vsebnost oleinske kisline in nizka vsebnost linolne kisline. Olja s tako sestavo maščobnih kislin so bolj stabilna.

Zdravilne učinkovine, ko so prisotne v oljčnem olju, ugodno vplivajo na normalen razvoj skeleta v otroštvu, v starosti pa zaustavljajo razvoj osteoporoze. Redno uživanje oljčnega olja pomaga pri ohranjanju elastičnosti kože.

 

 Olje boljše od aspirina

Oljčno olje vsebuje naravno organsko snov z analgetskimi in protivnetnimi učinki

Rahlo pekoča grenčina ki jo zaznamo v grlu, ko zaužijemo ekstradeviško oljčno olje, predstavlja kanček zdravja več za vas. To povzroča naravna organska snov, molekula oleokantal (oleocanthal), ki po zadnjih raziskavah ima enake zdravilne učinke, kakor nesteroidni analgetik (NSAIDs) ibuprofen (komercialno prisoten v aspirinu, lekadolu in drugih protibolečinskih tabletah).

Oleokantal so znanstveniki odkrili naključno med kulinaričnim simpozijem na Siciliji. Raziskovalec Gary Beauchamp je želel preveriti, zakaj ob zaužitju olja začuti grenčino v grlu. Laboratorijska kemična analiza je namreč potrdila tezo, da dve sestavini z enakimi organoleptičnimi lastnostmi skrivata enako kemijsko sestavo. Tako je novo odkrito molekulo poimenoval oleocanthal: to je aldehid (-al), ki izhaja iz olja (oleo-) in je pekočega okusa (-canth-).

Dodatno potrditev sta znanstvenika Gary Beauchamp in Paul Breslin dobila s preizkušanjem različnih vrst oljčnega olja. Močnejša ko je bila zaznana grenčina v grlu, več oleokantala je olje vsebovalo. Nenazadnje sta v laboratoriju molekulo umetno sestavila ter tako dobila še zadnjo potrditev, da je enaka naravni. Ta inhibira encime COX-1 in COX-2, ki so sicer ciljna tarča ibuprofena.

Kemične analize so le potrdile tisto, kar so generacije naših prednikov že vedele pa tudi uporabljale. Ekstradeviško oljčno olje deluje protibolečinsko in protivnetno, zato ščiti srce in ožilje ter zavira spremembe na delu možganov, ki vodijo do alzheimerjeve bolezeni oz. demence. Ekstradeviško oljčno olje ima številne znane ter (še) neznane blagodejne učinke na celoten organizem.

Po članku D. Cuticchia